Nieuwe reddingboot "Jaap Pronk"

Opgehaald

230.925
92% bereikt van het totaalbedrag € 250.000
  • € 180.925 Donateurs
  • € 50.000 Nh1816

Nog te gaan:

Toen het surfdrama zich vorig jaar op Scheveningen afspeelde, bleek hoe sterk en onvoorspelbaar de zee kan zijn. Onder zeer gevaarlijke omstandigheden trotseerden de Scheveningse redders de woeste zee met hun zes meter kleine, eenmotorige reddingboot Beluga. Bedolven onder vier meter hoge golven dachten de redders meermalen: “We kapseizen!” Tussen die golven, op een paar meter van de betonblokken van het havenhoofd, wisten zij met de Beluga de enige overlevende te redden.

De Beluga is inmiddels 30 jaar oud en moet worden vervangen. Het surfdrama heeft aangetoond dat een kleine, eenmotorige reddingboot eigenlijk te kwetsbaar is voor het werken in een zware branding, dichtbij het havenhoofd. Vandaar dat de KNRM heeft besloten de Beluga te vervangen door een groter type RIB. Deze beoogde klasse is anderhalve meter langer dan de Beluga en tweemotorig. Die twee motoren geven de reddingboot niet alleen meer power, maar bieden ook extra veiligheid. Een investering dus in onze redders.

Helemaal bijzonder is het feit dat de nieuwe reddingboot vernoemd zal worden naar Jaap Pronk, de vorig jaar overleden iconische reddingbootschipper uit Scheveningen. Jaap was tevens de vader van Hugo Pronk, de huidige schipper van KNRM Scheveningen.

Wilt u bijdragen aan de veiligheid van onze redders? Of een eerbetoon brengen aan Jaap Pronk, aan wie de KNRM zo veel dank verschuldigd is?

Doe dan op deze pagina een financiële bijdrage. De eerste € 50.000,- aan donaties is verdubbeld door Goede Doelen Stichting Nh1816.


Bekijk alle

Streefbedrag naar beneden bijgesteld

27-12-2021 | 15:20 Uur
Vanaf dit voorjaar zijn onze vrijwilligers hard aan de slag om middels crowdfunding onze nieuwe reddingboot ‘Jaap Pronk’ te financieren. In overleg met het hoofdkantoor van de KNRM is besloten om het streefbedrag voor onze reddingboot om twee redenen naar beneden bij te stellen. We vertellen graag waarom. In de crowdfundingsactie voor onze nieuwe reddingboot is tot vandaag uitgegaan van de bekostiging van de reddingboot zelf én van een lift om de reddingboot in het water te laten zakken. Deze zogenaamde bootlift is nog steeds nodig, maar zal op een andere manier door ons kantoor worden bekostigd. Door de bootlift niet mee te nemen in de crowdfundingsactie, kan het streefbedrag met 15.000 euro naar beneden worden bijgesteld. Daarnaast is inmiddels duidelijk geworden dat voor reddingboten die op zout water varen, geen btw betaald hoeft te worden. Op Scheveningen doen we natuurlijk niet anders, dus dat is hartstikke mooi. Met die btw is echter in ons streefbedrag eerder wel rekening gehouden. Daarom kan het bedrag met nog eens 50.000 euro naar beneden worden bijgesteld. Dat betekent dat ons nieuwe streefbedrag voor onze nieuwe reddingboot ‘Jaap Pronk’ vanaf vandaag 250.000 euro is. En het goede nieuws is, dat deze bijstelling betekent, dat we er bijna zijn! Voor iedereen die al een donatie voor onze boot heeft gedaan, super en dank je wel! Ken je mensen en/of bedrijven die een donatie willen doen? Laat hen weten dat dit hun laatste kans is, voordat we het streefbedrag straks écht bereikt hebben. Alvast bedankt!     Foto: Eva Bloem