Streefbedrag behaald

Nieuwe reddingboot "Jaap Pronk"

Opgehaald

251.100
100% bereikt van het totaalbedrag € 250.000
  • € 201.100 Donateurs
  • € 50.000 Nh1816

Toen het surfdrama zich vorig jaar op Scheveningen afspeelde, bleek hoe sterk en onvoorspelbaar de zee kan zijn. Onder zeer gevaarlijke omstandigheden trotseerden de Scheveningse redders de woeste zee met hun zes meter kleine, eenmotorige reddingboot Beluga. Bedolven onder vier meter hoge golven dachten de redders meermalen: “We kapseizen!” Tussen die golven, op een paar meter van de betonblokken van het havenhoofd, wisten zij met de Beluga de enige overlevende te redden.

De Beluga is inmiddels 30 jaar oud en moet worden vervangen. Het surfdrama heeft aangetoond dat een kleine, eenmotorige reddingboot eigenlijk te kwetsbaar is voor het werken in een zware branding, dichtbij het havenhoofd. Vandaar dat de KNRM heeft besloten de Beluga te vervangen door een groter type RIB. Deze beoogde klasse is anderhalve meter langer dan de Beluga en tweemotorig. Die twee motoren geven de reddingboot niet alleen meer power, maar bieden ook extra veiligheid. Een investering dus in onze redders.

Helemaal bijzonder is het feit dat de nieuwe reddingboot vernoemd zal worden naar Jaap Pronk, de vorig jaar overleden iconische reddingbootschipper uit Scheveningen. Jaap was tevens de vader van Hugo Pronk, de huidige schipper van KNRM Scheveningen.

Wilt u bijdragen aan de veiligheid van onze redders? Of een eerbetoon brengen aan Jaap Pronk, aan wie de KNRM zo veel dank verschuldigd is?

Doe dan op deze pagina een financiële bijdrage. De eerste € 50.000,- aan donaties is verdubbeld door Goede Doelen Stichting Nh1816.


Bekijk alle

Crowdfundingsactie succesvol afgesloten

14-02-2022 | 16:46 Uur
Vandaag heeft KNRM Scheveningen haar crowdfundingsactie succesvol afgesloten. Door bijna 2.700 donaties, klein en groot, is het gelukt om ruim €250.000,- op te halen voor de nieuwe reddingboot. De nieuwe reddingboot wordt vernoemd naar oud-schipper Jaap Pronk. In april 2021 startte KNRM Scheveningen met een crowdfundingsactie voor de nieuwe reddingboot. De nieuwe reddingboot gaat de oude reddingboot, de Beluga, na ruim 30 jaar trouwe dienst vervangen. De nieuwe reddingboot wordt een 7,5 meter lange RIB, met twee motoren. Dat betekent niet alleen meer power, maar ook meer veiligheid voor onze bemanning en de geredden. De reddingboot, een Chaterina D-klasse, wordt op dit moment ontworpen door Palfinger Marine in Harderwijk. Bijzonder is dat de nieuwe reddingboot wordt vernoemd naar de iconische, Scheveningse reddingbootschipper Jaap Pronk, die in 2020 helaas is overleden. Jaap heeft gedurende zijn leven veel voor het reddingstation en de KNRM als geheel betekend. KNRM Scheveningen is onder de indruk van de grote steun en betrokkenheid van alle donateurs. Door bijna 2.700 donaties is het gelukt om het streefbedrag te halen. Naast de individuele donaties, is ook door een aantal particulieren en bedrijven acties gestart. Voorbeelden van deze loffelijke initiatieven zijn de verkoop van Scheveningse tegeltjes, het vragen van een bijdrage voor de reddingboot in plaats van verjaardagscadeaus en de verkoop van t-shirts door Aloha Surf waarbij de opbrengst volledig naar de crowdfundingsactie is gegaan. De eerste €50.000,- aan donaties is verdubbeld door Goede Doelen Stichting Nh1816. KNRM Scheveningen bedankt iedereen die in enige vorm een bijdrage heeft geleverd aan dit succes! De verwachting is dat de nieuwe reddingboot vanaf 2023 inzetbaar zal zijn voor reddingstation Scheveningen. Zoals gebruikelijk, wordt de reddingboot voor haar eerste vaart gedoopt. Uiteraard wordt tijdens deze bijzondere gebeurtenis ook stil gestaan bij de bijdrage van vele donateurs die de realisatie van de reddingboot hebben mogelijk gemaakt. De donateurs worden voor de doop uitgenodigd.