Succesvolle kantelproef nieuwe reddingboot

22 oktober 2023 16:58

De afgelopen periode is hard gewerkt aan de ontwikkeling van onze nieuwe reddingboot. Vanaf de allereerste tekeningen op papier is nu een eerste type gereed, waarvan onlangs de zelfrichtende capaciteit getest is in Harderwijk. De reddingboot valt in de reddingbootklasse Chaterina D en is gebouwd door Palfinger Marine. Door de succesvolle test kan de volgende stap in de ontwikkeling van onze reddingboot worden gezet.

Op KNRM reddingstation Scheveningen zal de kleinere reddingboot Beluga komend jaar worden vervangen door dit nieuwe type reddingboot. De Chaterina D klasse is een 7,5 meter lange reddingboot met een aluminium romp en twee buitenboordmotoren van 115 pk elk. De nieuwe reddingboot is met input van diverse vrijwilligers tot stand gekomen.

Alle reddingboten van de KNRM worden zo ontworpen en gebouwd dat zij onder alle weersomstandigheden inzetbaar zijn. Door het zelfrichtende vermogen van de reddingboot kan deze na kapseizen weer in de normale positie terugkomen. Om het zelfrichtende vermogen te testen, wordt een stabiliteitstest, ook wel kantelproef, bij iedere nieuwe boot gedaan. Zo ook voor de Chaterina D klasse. Aansluitend aan de test werden samen met de aanwezige vrijwilligers de tube-accenten bepaald. Oftewel, de plekken waar onder andere de posities van de handvatten, grijplijnen en werplijnen moeten komen.

Door de positieve uitslag kan nu de volgende stap in de ontwikkeling van de nieuwe reddingboot worden gezet. Dat betekent dat de reddingboot de komende tijd zal worden getest op verschillende KNRM reddingstations, waaronder op Scheveningen. Wanneer ook hier de resultaten positief zijn, zullen de reddingboten vanaf volgend jaar worden gebouwd voor de verschillende stations. Op Scheveningen zal de reddingboot de naam “Jaap Pronk” gaan dragen, de iconische oud-schipper van KNRM Scheveningen.

Kijk voor meer informatie op de website van de KNRM