Nieuwe reddingboot "Jaap Pronk"

Opgehaald

211.440
67% bereikt van het totaalbedrag € 315.000
  • € 161.440 Donateurs
  • € 50.000 Nh1816

Nog te gaan:

Toen het surfdrama zich vorig jaar op Scheveningen afspeelde, bleek hoe sterk en onvoorspelbaar de zee kan zijn. Onder zeer gevaarlijke omstandigheden trotseerden de Scheveningse redders de woeste zee met hun zes meter kleine, eenmotorige reddingboot Beluga. Bedolven onder vier meter hoge golven dachten de redders meermalen: “We kapseizen!” Tussen die golven, op een paar meter van de betonblokken van het havenhoofd, wisten zij met de Beluga de enige overlevende te redden.

De Beluga is inmiddels 30 jaar oud en moet worden vervangen. Het surfdrama heeft aangetoond dat een kleine, eenmotorige reddingboot eigenlijk te kwetsbaar is voor het werken in een zware branding, dichtbij het havenhoofd. Vandaar dat de KNRM heeft besloten de Beluga te vervangen door een groter type RIB. Deze beoogde klasse is anderhalve meter langer dan de Beluga en tweemotorig. Die twee motoren geven de reddingboot niet alleen meer power, maar bieden ook extra veiligheid. Een investering dus in onze redders.

Helemaal bijzonder is het feit dat de nieuwe reddingboot vernoemd zal worden naar Jaap Pronk, de vorig jaar overleden iconische reddingbootschipper uit Scheveningen. Jaap was tevens de vader van Hugo Pronk, de huidige schipper van KNRM Scheveningen.

Wilt u bijdragen aan de veiligheid van onze redders? Of een eerbetoon brengen aan Jaap Pronk, aan wie de KNRM zo veel dank verschuldigd is?

Doe dan op deze pagina een financiële bijdrage. De eerste € 50.000,- aan donaties zal automatisch worden verdubbeld door Goede Doelen Stichting Nh1816.